Thursday, 26 December 2013

Alhamdulillah..baby dah keluar..:)

Assalamualaikum..

Akhirnya ummi selamat melahirkan baby girl pada 8hb 12.2013..seminggu awal dari due date..
Syukur alhamdulillah..kali ni dapat bersalin normal seperti yang ummi inginkan..
syukur..pasni leh tambah anak lagi..hehe

Farha Irdhina Binti Mohd Hafiz

Farha = kegembiraan
Irdhina = kehormatanku

Kali ni abi yang bagi nama..tapi sama-sama cari..
dia yang pilih dan berkenan ngan nama ni..:)
okey pasni nak story pengalaman bersalin..

Thursday, 21 November 2013

dah hampir..

Assalamualaikum..
lagi sebulan lagi baby nak keluar..sekarang ummi dah 36w+++..
itupun kalau baby keluar ngam-ngan dengan tarikh due date..
ummi dah berdebar-debar..moga dipermudahkan segala-galanya..
Ummi kena bersalin di hospital Taiping..sebab kakak dulu ummi kena czer..
so yang kedua ni kena standby..takut emengency czer..
kat Hospital Parit Buntar takda dewan bedah..

 gambar google

tak sabar nak jumpa adik dan takut pun ada bila fikir dah dekat nak bersalin nih..
ummi tak penah rasa sakit contraction tu macamana..
nak sangat merasai..

Doakan saya ye..Semoga segalanya selamat dan dipermudahkan..Amin.


Monday, 28 October 2013

lagi beberapa minggu je lagi...

Assalamualaikum..w.b.t

Hari ni berkesempatan mencoret sesuatu dalam blog yang dah bersawang ni..:)
ummi letih..balik kerja tak larat nak buat apa..dok nampak katil ja..nak baring..
Sakit pinggang sangat..mungkin banyak duduk sangat kot..
 
Allhamdulillah..sekarang dah pun 33 minggu..
lagi 7 minggu lagi nak hampir dengan tarikh due..
masa scan 29 minggu hari tu, baby still songsang..
doktor cakap baby boleh pusing lagi, dan sekarang sebelum tido ummi
akan sujud dalam 15 minit..harap-harap kepala baby dah ada
di bawah..uri dan air ketuban semua ok, cuma baby songsang ja..
teringin sangat nak bersalin normal..semoga Allah permudahkan 
segala-galanya..Aminn..




scan masa 29 minggu..adik malu sikit..jenuh doktor goyang-goyang perut ummi
nak bagi adik gerak..dia takmo tunjuk muka.. :)
Pastu doktor minta ummi pi minum dan jalan-jalan dalam setengah jam,
pastu masuk scan balik..Alhamdulillah nampak jugak sikit..kot tepi..


Barang-barang baby semua dah beli..kali ni ummi beli semua guna duit ummi..
simpan dalam RM500..lebih dari cukup..biarlah kali ni ummi pulak membeli..sian abi..
ummi tak beli banyak..nanti baby cepat besar..baju-baju kakak amni
pun banyak yang boleh pakai lagi..


seronok tengok baju baby girl..beli sehelai dulu..
tapi dua kali scan doktor cakap girl..pasni nak beli lagi sehelai..geram tengok..hehe

sekarang ni tinggal sarung bantal ja belum buat..dalam seminggu
ni mak baru jahit satu..mak pun tak larat..ummi nak jahit pun tak sempat,
cuti hari ahad ummi sibuk basuh baju, lipat dan iron baju kerja abi..

15 hb 11..ummi last kerja, anak-anak takda sapa nak jaga..
ummi dah takmo menyusahkan abah..abah pun pun tak sihat sangat..
Mak mertua pula pergi mengaji setiap hari..
kesian pulak kat abah nak kena jaga baby..so ummi 
dah buat keputusan untuk resign..abi pun izinkan..
lagipun kerja 6 hari seminggu..ummi tak banyak luangkan
masa dengan suami dan anak..dahla PJJ..kesian kat abi..

Pasni dok kampung dulu kot..teman mak..kesian pulak kat mak.
at least mak heppy bila kat rumah ada budak kecik..tak la sunyi sangat..
maybe next year kot dok Gerik (itupun kalau abi tak dapat pindah)

Ok..semoga kali ni abi dapat pindah..
Rumah pun mungkin siap dalam tahun depan..



Wednesday, 4 September 2013

Semoga sihat hendaknya..

Assalamualaikum...

Sekejap rasa dah 6 bulan..dah mula berdebar-debar..
semoga baby sihat hendaknya dan dilindungi olehNya..aminn


24 week 5 days..

Insha Allah gegurl jugak kot..:)

Berat ummi naik mendadak..dalam masa sebulan naik 2.7kg..
raya punya pasal..pulun makan..
bulan puasa hari tu tak naik-naik..nurse bising jugak..
sekali lepas raya..haa naik mendadak terus..
dah kena check BP seminggu 2x..pastu check up 2 minggu sekali..
takpalah..nak buat macamana..asyik nak makan ja..:D
 

Wednesday, 21 August 2013

23 Minggu 2 hari...

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah kandungan ummi dah masuk 23 minggu 2 hari..
Sekejap je rasa dah nak masuk 6 bulan pregnant..
Jantina baby tak tau lagi..masa scan 18 minggu hari tu, tak nampak..
Ummi dan abi tak kisah lelaki atau perempuan..yang penting anak 
ummi sihat dan sempurna hendaknya..
baby kat dalam ni aktif..asyik menendang..

Ummi berdoa agar dapat lahirkan baby ni 
secara normal, teringin sangat nak rasa
macamana mak melahirkan ummi..

Ya Allah, peliharalah anakku selama dia berada di dlm perut ku, 
dan sihatkanlah dia, Engkaulah yg mnyembuhkan, tidak ada 
penyembuhan selain penyembuhan Mu, penyembuhan yg tidak meninggalkan
 penyakit. Ya Allah, rupakanlah dan bentukkanlah dia yg ada di perut ku dengan rupa
 yg baik dan tetapkanlah ke dlm hatinya iman kpd Engkau dan kpd Rasul Mu. 
Ya Allah, keluarkanlah dia dr perutku dgn mudah dan selamat. 
Ya Allah jd kanlah dia sihat yg sempurna berakal dan pandai, 
alim dan beramal. 
Ya Allah panjangkanlah umurnya dan sihatkanlah bdn nya 
dan baik kan lah akhlaknya, fasihkan lisannya, baguskan suara nya utk mbaca Al-Quran 
dan hadis dgn berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bg Allah Tuhan semesta alam.
 
 

akhirnya berpisah jua dia dengan memet

Assalamualaikum w.b.t



Cik Kak ni dah 2 tahun lebih..nak masuk 3 tahun dah bulan 1 tahun depan..
24 jam asyik nyot-nyot memet (puting kosong)..
Ummi dan Abi nekad nak pisahkan amni dan memet..
sekarang dah hampir 2 minggu dah berpisah ngan 'sahabat baik'..
alhamdulillah..
Abi geram..letak bawang putih..sekali hisap..pedih mulut..hihi..
mengamuk jugak la semalaman..kakak akan tido lepas letih nangis..
pastu bangun tido nangis balik..kesian pun ada..
esoknya..Ok ja pun..tak nangis dah..ada jugakla dok sebut..
tapi ummi dan abi buat tak tau ja..
haha..sian anak ummi sorang ni..dah la ye..
kakak dah besar..dah nak adik dah pun..


Antara koleksi memet-memet kakak..hahahaha..
kesemua memet ni dah selamat sampai Gerik.. Abi bawak balik..tinggal rumah nenek
nanti takut ada yang bagi pulak..abi cakap nak potong..daripada potong baik buang ja..
tapi simpan pun ok jugak buat kenangan bila kakak dah besar nanti..:)
memet dulu bagi kat kakak sebab dalam pantang nangis tak berhenti..
Akhirnya terpaksa jugak bagi..tak sanggup tengok anak menangis..dengan ummi sekali
nangis..kesian kat anak..InshaAllah ada adik nanti takmo bagi.. :)


Masa kecik-kecik dulu..



dah besaq..so..TAKLEH HISAP MEMET LAGI DAH..OKAY..:)


Kakak demam seminggu sebelum raya..

Monday, 15 July 2013

nak berkongsi doa..

Assalamualaikum..

Salam Ramadhan Al-Mubarak..Alhamdulillah dah 6 hari berpuasa..
ummi pun takda rasa lapar sangat..kalau tak bulan posa..perut asyik kokret..kokret memanjang..hehe baby pun ok..walaupun ummi berpuasa, terasa jugak tendangan si tecik kat dalam..:) Semoga dapat berpuasa penuh kali ni..

Ummi ada satu doa nak berkongsi dengan kawan-kawan..(Ida, ko ambik kat sini tau..)
di bulan yang mulia ni eloklah jika di amalkan sebagai usaha untuk mendapat rezeki dari Allah S.W.T..
Doa ni Doa Mohon Rezeki..
Ummi ambil dari buku mak mertua..(Buku terbitan Indonesia)
Jika kita betul-betul yakin dan ikhlas, InshaAllah..
Allah akan memberi rezeki dalam apa jua bentuk..(jangan putus asa)
Allah menguji hambaNya..




Dibaca selepas Solat Isyak..InshaAllah diberi Allah S.W.T rezeki yang luas..
doa ni panjang..baca dengan tenang lepas Isyak..100 kali..

Amalan lain yang ummi amalkan(hanya nak berkongsi)
ramai kawan yang bertanya..

1. Berubah (dekat diri dengan Allah S.W.T)
2. Bangun malam..(pukul 3 pagi, Solat hajat dan solat taubat..)
3. Baca Al-quran (Surah Maryam, Surah Yasin, Al-Waqiah dan Al-Mulk)
4. Solat sunat dhuha (lepas solat baca surah Al-Waqiah)

Download kalendar untuk tentukan kesuburan..(ummi dowload 'Mydays')
setiap bulan tanda bila cik p datang..nanti senang nak kira waktu subur..
yang ummi tahu..hari ke14 lepas period..

 ummi ambil produk untuk lancarkan
cik p..bila setiap bulan cik p mai tetap..(contoh 30hari)
lagi senang nak tahu waktu subur..dalam mydays, dia akan bagi tahu
bila tarikh subur..(tapi kena tahu kitaran setiap bulan berapa hari dan set dekat mydays.)
pastu satu lagi ummi ada baca kat blog Dr Zubaidi..kitaran setiap orang tak sama ..
 ada yang 28, 30, 35 atau lebih..kena tolak dengan 14..kalau 28hari - 14 = 14
 (bermakna hari ke 14, hari subur)

Ini sahaja yang yang dapat ummi kongsi..
Jangan cepat putus asa tau..itu yang penting..

Assalamualaikum..



Wednesday, 12 June 2013

first time naik ambulan..

Assalamualaikum...

Lepas check kat klinik muslimah..malam tu perut sakit lagi..
susah nak tido..esoknya abi bawak pegi hospital bahagian kecemasan
sebab hari Sabtu..Pi pukul 9.00  pagi..Jenuh menunggu..ummi bawak air 2 liter..
semata-mata nak bagi nampak bila doktor scan nanti..dah minum 1 liter tak
panggil-panggil..lagipun pihak hospital utamakan kes kecemasan..
dah asyik ulang alik pi toilet..baru jumpa doktor terus suruh masuk bilik
scan..dah tak tahan nak kencing lagi..tapi scan still tak nampak..doktor pun cakap
mungkin luar rahim..so kena refer ke Hospital Taiping..kena tunggu lagi 2 jam
untuk buat surat dan call ke Taiping..hati dah tak senang dah dan doa
banyak-banyak moga kat Hospital Taiping doktor nampaklah kantung baby..





Tak lama lepas tu staff lelaki 2 orang bawak ummi masuk dalam ambulan..
Abi dah balik sebab nak settle hal beli rumah..tinggal ummi sorang-sorang..
rasa nak menangis..dalam ambulan ditemani nurse sorang ja..:(
dah la tak pernah naik ambulan..menggigil badan dok fikir nanti
nak kena operatelah..tiub tinggal sebelah..macam-macam lagi lah..
sambil tu sambil pegang perut doa moga nanti kat hospital,
doktor scan nampak kantung..air 2 liter dah abis minum..
punyalah nak kencing dari dalam ambulan lagi..sampai 
hospital pukul 1..doktor suruh tahan kecing..
memang tak bergerak banyak takut kencing dalam kain..
kang malu lak..hehe jenuh tahan..3 jam menahan..
sambil tu dok merayu kat doktor..please doktor..nak
buang sangat-sangat dah ni..3 jam menahan..
akhirnya ummi kena panggil masuk bilik scan..
doktor terus scan..dan alhamdulillah akhirnya nampak 
juga kantung..rasa syukur sangat..doktor cakap dalam 
5 minggu..sebab tu tak nampak..lagipun ummi takda 
tarikh LMP..

Patutnya dah boleh balik tapi doktor takut turun darah,
ke apa ka..so kena tahan wad 1 malam.. alhamdulillah abi
 sentiasa menemani dan tunggu ummi sampai abis waktu melawat..:)


Mak paling risau..dan dok nasihat, patutnya tunggula 2-3 bulan
nak mengandung balik..sian mak tengok..
sebenarnya tak da apa..doktor suspek luar rahim ja..
tapi kena bising jugakla dengan doktor
..baru gugur mengandung balik..:)
In Sha Allah..ummi akan jaga betul-betul..
ubat pun tak pernah miss..


masa ni scan kat Klinik kesihatan..lepas balik dari Hospital..


8 minggu..dah nampak baby dan jantung..

Sekarang dah 13 minggu..
belum scan lagi..Due date 16.12.13..



Tuesday, 11 June 2013

Kali kedua..positif..

Assalamualaikum...


Ummi gugur 8hb Mac..masa pantang ummi start ambil acid folic dan alfafa..search kat google,
sebelum datang Cik P after MC boleh berlaku ovulasi..ada yang cakap lebih subur..
gerak hati kali ni kuat rasa yang ummi pregnant balik..
seminggu sebelum 8hb April (kiranya genap sebulan gugur)..ummi dah rasa lain macam..
sakit kat ari-ari..Mak kata rahim ummi belum sembuh lagi kot..mungkin juga..
setiap pagi nak bangun subuh dan tanpa gerak banyak..
ummi check suhu badan guna termometer dan catit kat ''Mydays"..
setiap hari suhu meningkat..dari 36.3 hinggalah 36.9..dalam hati rasa "aku pregnant ni"
cehh pandai-pandai ja agak..sebenarnya banyak cara nak tahu bila subur dan tanda-tanda hamil..
semua ummi google kat tenet..Alhamdulillah berhasil..nanti ummi cerita..

 Check kat pregnology..ummi akan datang next cik p..
12 April..kat pregnology bagi tarikh untuk check UPT 11hb.
.8 hb dah gatai check UPT tapi negative..hati ni tetap jugak rasa 'ada'..
sebab dapat rasa perubahan diri..ummi beli pregnancy test ada la dalam 2-3-4..hehe
bukan apa..umi sakit ari-ari..berlarutan setiap hari..risau sangat..kalau 
boleh nak jaga betul..bila dah rasa "ada"..ummi dah start jaga pergerakan dan makan..

10hb ummi check time nak ambik wuduk sembahyang subuh..naik satu line ja..
tinggal upt dalam toilet..sejam lepas tu saja nak tengok balik..tiba-tiba ada line kedua..
dah terasa apa yang umi agak tu betul..esoknya sakit pinggang sangat dan ari-ari belah kanan..
pi klinik ambik MC sambil tunjuk UPT yang samar tu..Doc scan tak nampak apa-apa..
cuma rahim dah menebal..Doc cakap anggap ja macam ada..tunggu lagi 2 minggu
try check balik..6hari lepas tu still sakit..pi klinik kesihatan..pagi sebelum p klinik..
buat UPT lagi dan naik line yang terang..tapi masih sakit kat bawah perut..yakin yang
ummi pregnant..tapi dok risau sebab sakit..mana tak risau..sebab belum
sebulan gugur lekat balik..risau rahim belum cukup kuat..ummi ingat ummi jenis
susah nak lekat..tu yang tak pantang..tapi perancangan Allah kita tak tahu..
Syukur Alhamdulillah..cuma kena jaga-jaga..jangan angkat berat dan lasak sangat..

Pi klinik..bagitau doktor  ummi check positif dan bagitau baru lepas gugur
..so doktor suruh check urin kat klinik..tapi negative..terkejut sangat..
UPT ummi rosak ke UPT klinik rosak??..
bagitau doktor 'pagi tadi saya check terang sangat line dia.."Awak nak period tu.."
boleh pulak doktor cakap macam tu..tak prihatin dengan pesakit..
"tak doktor, saya rasa saya pregnant tapi saya sakit bawah perut..
Doktor tetap jugak tak percaya..dan suruh buat Pad smear..
bersungguh-sungguh dia suruh buat pad smear..ummi pun dengan rasa 
blur pi jugak masuk bilik dan landing atas katil..nurse pun dah keluar alat
untuk buat pad smear..tiba-tiba terfikir..kalau pregnant mana boleh buat..
terus tanya nurse..Nurse kata kalau pregnant tak boleh..
terus cakap takmo buat..kalau tak pregnant pun biar mai cik p dulu..
nurse report kat doktor..Doktor dah macam nak marah sebab tak dengaq 
cakap dia..terus suruh buat scan..tapi scan tak nampak..dia bagitahu kat doktor
pakar ummi tak percaya cakap dia yang ummi tak pregnant..
takpalah..biar saya datang cik p baru saya nak buat..
rasa terkilan ngan doktor tu..Doktor yang tak prihatin..

 

3 hari lepas tu abi bawak pi Klinik Muslimah..check dengan pakar..
doktor kat situ cakap.. Awak betul mengandung ni sebab terang sangat
..tapi scan tak nampak apa-apa..takut luar rahim..
kat sini tak da alat lain..hanya scan ja..so doktor ambik darah
nak tentukan sama ada luar rahim atau tak..tapi boleh dapat tau result dalam seminggu..
lamanya nak tunggu..kalau betul luar rahim memang bahaya..tak boleh biar lama-lama..
Ya Allah..masa tu rasa nak menangis..takut..sebab
bawah perut masih sakit..
Okay..nanti sambung next entry.. panjang sangat dah ni..:)

hanimunn..

Assalamualaikum..

Baru nak start buat entry baru..:)

Lepas ja 2 minggu patang lepas gugur..abi nak bawak umi p jalan-jalan..
Umi rasa umi dah ok dan sihat dah.. teringin sangat-sangat nak p langkawi..
call dah penuh sebab time tu ada LIMA..
takpa lah..next time kita pi..

Akhirnya kami pi Penang ja..dekat noo..yang tu ja yang terlintas..nak p Melaka jauh sangat..
Pangkar, En Apiz takmo pi pulak..Penang pun Penang la..bermalam kat Hotel..Amni tinggal..hehe
sian dak kecik sorang tu..

" Mak bising..Ish buat apa pi hanimun nih..sat g lekat pulak"
Lekat pun takpa..rezeki..:) memang azam tahun ni nak dapat baby..
kalau lekat balik..Alhamdulillah..


Tak tau dah nak pi mana..selalu sangat mai Penang..
Bukit Bendera ja belum pi..best jugak naik kable car..:)
seumur hidup tak penah pi..So perak buih sikit disitu..hahaha


Tinggiii..gayat jugak..sejuk ja kat atas Bukit Bendera..



 Takda apa sangat nak di ceritakan..pusing-pusing Penang..tengok wayang dan makan-makan..
semua abi belanja..Thanks abi sebab gembirakan hati ummi..



Balik dari Penang..singgah kedai jap..beli basikal kat Amni..
tersengih-sengih dapat beskal..saja beli sebab tak penah beli
basikal lagi kat dia..asyik naik hat orang ja..:)



Sunday, 9 June 2013

lamanya tak update!!

Assalamualaikum..w.b.t

Dah berbulan-bulan rasanya ummi tak update..:)
banyak benda yang nak diceritakan..dan dalam 2 bulan lepas ummi
stay dengan MIL sebab abi tak kasi drive keta p kerja..sian lak
nak bagi abah ulang alik ambik kat rumah mak som..

Actually..ummi pregnant balik lepas keguguran 8 Mac yang lepas..
sekarang dah 3 bulan usia kandungan..syukur Alhamdulillah..
kawan-kawan banyak bagi semangat..ummi redha dengan kehilangan yang 
lepas..dan tak sangka sekejap sahaja Allah beri rezeki lagi untuk ummi dan Abi..
tak sampai sebulan lekat balik..(kena marah dengan mak, coz rahim belum cukup kuat)
sebab early pregnancy ummi sakit kat ari-ari sampai masuk wad..
Syukur sangat tak da apa-apa..nanti ummi story lebih detail lagi..sekarang masih lagi
dalam tempoh berjaga-jaga..selagi belum 5 bulan ummi tak berani
nak buat kerja lasak sikit..angkat bakul pun tak berani..So just tolak dengan kaki
ja kalau nak pi basuh kain..hehe masih trauma..dulu ummi lasak sangat..

Nak update blog tak da daya..asyik letih memanjang..tak da alahan teruk sangat,
cuma letih, pening dan pedih ulu hati..muntah-muntah ada..tapi kurang..
tak leh bau benda busuk..kat tempat kerja tak da yang busuk-busuk..
suma wangi..toilet pun ok..:D

Start minggu ni ummi dah stay balik dengan Mak..sian kat mak sorang-sorang..
ummi pun dah memberanikan diri nak bawak keta manual..:)

Okay..nanti cerita lain..tak leh nak dok lama sakit pinggang..
Doakan kesihatan ummi dan baby dalam tummy ni yer..

Thursday, 21 March 2013

nak p jalan-jalan..

Assalamualaikum...

Dari minggu lepas lagi abi bagitau nak bawak ummi bercuti..
ummi cari ja tempat yang ummi nak pi..abi belanjaa..
terima kasih abi sebab ambil hati ummi..bagi ummi hepi..:D

Nak sangat pi Langkawi..tapi semua hotel dan resort dah full..
sekarang LIMA..lagipun kami tak booked awal-awal ..:(
nak pi Melaka tapi jauh sangat..Isnin umi keja.. 
semalam whatsapp dengan abi..
bincang punya bincang..kami decide nak pi Penang je kot..
nak tido sana semalam..padahal dekat sangat..
dok kerap sangat pi sana..
walaupun dekat tapi banyak tempat yang ummi belum pi..
nak pi dating berdua tapi sian lak kat si kecik sorang tu..
hehe

TERIMA KASIH ABI..

 
gambar google

Monday, 18 March 2013

tambah lagi..

Assalamualaikum

Ummi dah start balik ambil suplement yang ummi ambil
sebelum pregnant dulu..botol yang dah bukak bagi kat en apiz..
ummi ada beli lebih..buat stok..
dia semangat nak kempiskan perut..hehe
nak dapat berat 45kg..45kg rasanya kerempeng sangat..
haha biarlah..semangat tengah berkobar kobar tu..:D

Ummi tambah lagi supplemet..ESP dan Vitamin B complex..

yang ni B complex..ummi beli sebab vitamin ni
ada folic acid..elok juga untuk  kehamilan..



Yang ni ESP..best minum esp ni..
memberi tenaga yang berpanjangan.. :)

untuk bulan depan tak dapat nak beli..
ummi cuti tanpa gaji 2 minggu..tak cukup nak beli..hehe


Wednesday, 13 March 2013

berpantang di Gerik

Assalamualaikum..

Dah 4 hari ummi berpantang di Gerik..En Apiz nak jaga..sangat sukaa..bagaikan puteri..
hehe tapi agak bosan sebab abi ada kat rumah time malam saja..
ummi faham abi keja..4.30 ptg balik sekolah..5.00 pi balik untuk latih budak..
nasib baik ada amni..takda la sunyi sangat..jiran sebelah pun ok..
agak boring sikit..ummi bawak amni keluar kat depan rumah..menyembang
ngan jiran sebelah rumah abi..:)

Abi jaga ummi ok..cuma kat makan ja tak tau nak makan apa..
dia pun tak tau nak beli apa..hari-hari nasik kosong dengan ayam goreng..
sebab tak berani nak makan macam-macam..
nak call mak pun tak boleh sebab line susah no dapat..

Thanks abi sebab jaga ummi dengan baik..
sekarang still lagi rasa sakit kat ari-ari..

Sunday, 10 March 2013

belum ada rezeki untuk kali ni..

Assalamualaikum..

Baru seminggu umi dan abi gembira..umi pregnant 7minggu..tapi dengan ketentuan Allah..
ummi miscarriage 8hb lepas..minggu lepas banyak sangat kerja..dan bos push ummi 
dan selalu kena marah..kalau buat keja dia memang kena betul-betul perfect..
minggu tu juga ada job yang tersangat urgent.dan ummi terlibat sekali..
sebelum ni ummi yang edit buku tu..dia pun tak tau ummi pregnant..
mungkin ummi terlalu stress..ummi tak salahkan 
sapa-sapa..:) umi lasak sangat..belum ada rezeki untuk kami..
tengah hari waktu lunch ummi bleeding..lepas beli nasik kat kedai..

Umi masuk wad untuk satu malam..doktor bagitahu kandungan ok..
pintu rahim tak terbuka..cuma ada luka sikit..tengah hari boleh discaj..
balik rumah baby gugur..lepas tu pi hospital balik..doktor scan, 
rahim ummi dah kosong..ummi dan abi redha...pasni kita usaha lagi ye..:)
 mungkin Allah ada perancangan  yang lebih baik untuk kami..
Ini adalah ujian dan ketentuan dari Allah S.W.T yang mungkin
ada hikmah disebaliknya...:)

Kadang-kadang Allah sembunyikan matahari,
DIA datangkan hujan dan petir, Kita tertanya
ke mana hilangnya matahari,
rupa-rupanya Allah nak hadiahkan
kita pelangi yang indah...



Monday, 4 March 2013

kena stop diet...

Alhamdulillah..sekarang berat ummi dah 60kg..selalunya 2 minggu turun 2 kg..
tapi kali ni tak..maintain ja..

rupa rupanya...
.
.
.
.
.
.
.
  positif..

gambar google..
cable usb handphone ummi hilang..:)

Syukur Alhamdulillah..masih lagi macam tak percaya..
tapi dua dua line sangat clear walaupun ummi check
pukul 6.30 petang lepas balik dari kerja..
dan ummi pn stop diet dan start makan nasik..
sian baby tak dapat khasiat..

Abi pun hepi sangat dan bersyukur..
Amni pun dah 2 tahun...harap harap confirm lah..
abi kata tunggu cuti sekolah ni..kalau betul betul 
confirm dia akan temankan ummi buat buku kat klinik..

Alhamdulillah syukur padaMu Ya Allah..

Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam perutku, 
dan sihatkanlah dia, Engkau yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan 
selain penyembuhanMu, Penyembuhan yang tidak 
meninggalkan penyakit. Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah 
dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah 
di dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada RasulMu. Ya Allah,
 keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah
 jadikanlah dia sihatyang sempurna berakal dan 
pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya,
 sihatkanlah badannya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, 
baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis 
dengan berkat Nabi Muhammad S.A.W, dan segala puji 
bagi Allah Tuhan semesta alam.”

Doakan ye semoga kandungan ummi sihat dan selamat hingga lahir..






Tuesday, 26 February 2013

thanks En Apiz! abis diet saya..hehe

Assalamualaikum...

Dah beberapa hari tak update blog..sangat letih..niat nak tidokan amni pukul 9..
dengan2 ummi sekali titon..sedaq sedaq pukul 4 pagi...:D

Ahad lepas request kat Abi nak makan nasik Arab..dan hari tersebut ummi takmo diet..
Abi bawak pi Tesco dan Jusco..kat situ je la tempat untuk kami shopping..
memang jarang pi tempat lain..makan nasik Arab kat tesco..tapi tak macam
nasik Arab yang ummi pernah makan kat tempat lain..frust jugakla..tapi
apa salahnya mencuba..pasni nak pi kat Hadramawt pulak..situ sedap!
Nasi Arab ni sedap jugak tapi lebih kepada makan nasik dan sup..
selalunya ada tomato blend dan dalam nasik ada ayam atau kambing
..tapi kat sini tak da..


masa nak order tanya dulu..banyak tak nasik dia? selalunya nasik arab 
ni sepinggan boleh makan dua orang kan..
orang tu habaq kalau nasik kabsa tak banyak kak..sorang makan boleh..
abi nak makan kambing..ummi takmo..ummi amik chicken kabsa..
sekali mai..nalaaaaa...banyakknyaaaa...punah ranah diet ummi..
tapi tupun tak abis.. tapi takmo banyak songeh..abi belanja..ummi makan ja..
alhamdulillah..:D hehehe malam terus tak makan sebab dah makan banyak..
abi selalu belanja makan..ummi tak makan nasik..thanks abi..

9hb lepas ummi timbang..63kg..
20hb ummi try timbang balik dan turun jadi 61kg..
Alhamdulillah total lost 9kg!
sekarang ni tak timbang lagi..tunggu la kot lagi sebulan..
ummi still kurangkan makan nasi..lunch ummi tak makan tapi 
setiap pagi mesti ambil sarapan..wajib..tengah hari ummi 
suka baring dan berehat lepas solat kat surau..kadang kadang
rasa jugak pedih perut..chinh shake shaklee dah abis..
kalau minum tu gerenti kenyang dan tak makan pun takpa..
untuk bulan ni ummi tambah ESP Shaklee..Esp ni boleh mengeyangkan
dan murah sikit dari chinh...kononnya ahad lepas nak terus beli
kat branch shaklee dekat seberang jaya..
sekali tutup pulak..ummi nak jadi ahli terus..

dah order kat wife kawan abi..tapi sampai hari ni belum pos..order
ahad lepas..nak bayar duit dia kata takpa..nanti dah dapat barang 
baru suruh en apiz bayar.. frust la pulak..
selalunya ummi order, hari yang order atau esoknya dealer akan pos..
dia cakap nanti dah pos saya bagitau..ni dah 2 hari..tak mesej pun
ummi dah tak sabar nak minum esp.. :)


macam ganas lak amni naik moto ni..sambil di mulut hisap lolipop..
apalah amni ni..:) malam ni amni tak sihat..ummi pun susah nak tido..
risaukan anak..amni batuk dan selsema..sedihnya bila anak
tak sihat, suami takda disisi..:(

 
 

Sunday, 17 February 2013

dah turun 7kg..:)

Assalamualaikum...

Hampir seminggu ummi tak update blog..sekolah abi cuti CNY selama seminggu..
tapi lepas ni setiap minggu abi jarang lah balik sebab sekolah ganti hari Sabtu..:(
sepanjang abi cuti ummi banyak dok rumah mertua..kat sana takda internet..
so kena tunggu balik rumah maksom baru boleh online..

Sebulan ummi diet..alhamdulillah dah turun 7kg..pasni nak diet lagi..kalau boleh nak 
dapatkan 55kg...abaikan kata-kata orang.."alaa..hang diet pasni naik balik"..
ingat senang ke nak turun berat..kalau dapat turun tu syukur sangat..
pasni jaga lah makan jangan bagi naik mendadak..


Tadaaa...hati berbunga-bunga riang bila timbang still turun lagi sebelum ni ummi 
timbang jugak masa 10hari amalkan shaklee, turun 5kg.. So sekarang dah cukup sebulan..
Dari 70kg ke 63kg..Alhamdulillah..berjaya jugak..lemak-lemak di bahagian
kaki pun dah hilang sikit.seluar yang lama pun dah boleh pakai.:D
cincin pun dah longgaq..blouse ummi yang ketat pun dah boleh pakai..longgar ja..
ecece.. takdala nampak macam 'sarung nangka'..cewahhhh..harap-harap
nanti boleh maintain..ramai yang cakap kalau amalkan lecithin secara konsisten
insyaAllah boleh maintainkan berat..pasni ummi order kat wife kawan
abi kat Gerik..takdala nak bayar duit postage lagi..jimat  RM10..hehe

Sabtu lepas ummi dan abi dating berdua..Pi Jusco Perda..
Amni tinggal kat umah MIL..tolong mengemas sebab hari Ahad
 kak long nikah..sian Amni dan terima kasih sebab bagi peluang untuk
 ummi jalan-jalan ngan abi..:D ummi dan abi nak tengok wayang..kalau bawak 
si tecik tu memang tak boleh la nak bawak masuk panggung..

 cehhhhh...romantik tak..dulu masa awal kawen tangan abi kurus ja..
sekarang dah montel..haha




En. Apiz request nak makan kat Black Canyon..So ummi ikutkan aja permintaan bufday Boy..
ummi belanja..bukan selalu ummi nak belanja kan..kihkihkih



Wednesday, 6 February 2013

Selamat hari lahir abi..

Assalamualaikum..w.b.t

Hari ni  6 Februari 2013..genaplah umur abi yang ke 29 tahun..
Alhamdulillah syukur..Allah masih panjangkan umur abi..


Ummi doakan semoga Abi panjang umur, sihat tubuh badan agar kita bersama sama
dapat mengerjakan fardhu haji pada tahun 2045 nanti..InsyaAllah..

Ummi dan Amni love u so much..

Sabtu ni ummi dah apply cuti..nak belanja abi makan..
abi ja yang makan..ummi mungkin tengok saja..
mungkin!..hikhik

ummi wish by msg je pagi tadi..

dan abi reply
'TQ ummi..harap abi dapat bahagiakan ummi
sebaik baiknya didunia dan di akhirat'

Hari ni juga hari terakhir Akem bekerja..
Akem nak sambung Ijazah..

Akem banyak tolong ummi..semoga Akem jadi pelajar cemerlang dan 
berjaya di dunia dan akhirat..

akem pesan kat ummi..
" Kak Siti doakan saya agar tak tinggal sembahyang ye?
sembahyang lah yang akan menentukan kita nak jadi apa..
baik atau jahat, dengan sembahyang kita boleh berjaya"




Tuesday, 5 February 2013

dugaan ketika sedang diet!

Assalamualaikum...

Dah lama ummi tak makan makanan berminyak dan nasi..
tapi kali ni dihidangkan pulak dengan ayam KFC!!..
aduhhh abis diet ummi cenggini..
nak tolak, tak baik buat macam tu..
..member member bagi..jangan tolak rezeki..
ummi mintak ayam kecik..tapi takda..
terpaksa la makan..lepas tu terus ambil lecithin..:)


nasib baik bagi seketul..ni pun dah banyak kalori..:)


ummi dah bagi dekat shuhada..
dia pun dah start cuti..
selamat pengantin baru makcik!..hehe

InsyaAllah ummi pi..pukul 2.30 pulak kakak ipar nikah..
10 Februari jugak..
Tahniah ye..
:)



Sunday, 3 February 2013

doodle pengantin

Assalamualaikum..w.b.t


Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud,
"Takutlah kepada Allah di dalam memimpin isteri-isterimu, kerana sesungguhnya
mereka ada amanah yang ada disampingmu, barangsiapa tidak
memerintahkan agar isterinya mengerjakan solat dan mengerjakan agama
kepadanya, maka ia telah berkhianat kepada Allah dan Rasul-Nya."




*Terima Kasih abi kerana sentiasa membimbing ummi..*



Thursday, 31 January 2013

tergugat..

Assalamualaikum...

Lalalaa..balik kerja tadi bukak periuk..ada kuah laksa..
aduhh mak buat laksa hari nih..ummi dan amni hantu laksa..
mak buat untuk Amni sebab si tecik tu suka sangat makan laksa..
tadi balik pun nenek bekalkan sebungkus laksa untuk Amni..
Dia takmo makan nasik..sebungkus laksa boleh habis kat dia sorang!..:)


ummi hirup kuah laksa saja..tu pun dua mangkuk..lepas gian..haha
diet harusss diteruskan..:D

Wednesday, 30 January 2013

mencuba sesuatu yang baru

Assalamualaikum..

Hari ni ummi belajar mewarna guna software baru..
belajar dengan akem..tengah tak da kerja..ummi minta akem ajarkan ummi
nak kaler guna software SAI..:) sebelum ni akem memang nak ajar dah..tapi
dok tagak-tagak..tak jugak belajar..thanks akem sebab sudi ajarkan kak siti..




mula-mula akem ajar macamana nak lukis mata..sebab ummi memang failed sikit kalau
nak lukis mata ni..hehe tak reti..akem kata senang je kak siti...ye la tu...
akem ni memang sangat-sangat terror melukis dan mewarna..
kalau nak tengok segala artwork dia..sila pi ke website Deviant Art..
dia guna nick  Muslimsejati.. 


Tadaaaa..nilah hasilnya..lain sikit dari ummi guna photoshop..
bolehla kot no..saya budak baru belajar..
first time guna software ni..:)
akem kata kalau guna wacom lagi senang
dan effect yang lebih cantik..
nak jugak beli tapi nantilah dulu..hehe


yang ini artwork akem...cantik kan..

.
.
.
.
.


Haaaa..ni pun salah satu seni jugak..seni menconteng..diam-diam ja dia warna kuku sendiri..
hihi jenuhla ummi nak tonyoh nanti..